Library

AARHUS

”Test Management Tools – It’s a Jungle Out There”

Mange virksomheder går i den agile retning og vores processer og værktøjer understøtter både det agile manifest og det fortsatte behov for at kunne danne os et overblik over vores test, at kunne planlægge og afvikle test – have en regressionstest dokumenteret – og kunne svare på spørgsmålet ”hvad er status på testen” på et hvert tidspunkt. Står du midt i overvejelserne omkring anskaffelse af et værktøj til brug for planlægning, design, styring og afvikling af test i din organisation?

Har du opdaget junglen af værktøjer og ved ikke hvad du skal vælge? Så er du ikke alene. Inden for test management er der mange værktøjer at vælge imellem, store som små, nogen i skyen, nogen hostet af din egen virksomhed – nogen er dele af et ALM værktøj (application lifecycle management), andre er ”kun” test styring... nogen er billige, måske endda gratis, mens andre er temmeligt dyre at anskaffe.

Testing Tuesday i september tager et nærmere kig på hvad der er at finde derude, og giver dig inspiration til hvordan du finder det rigtige værktøj i DIN kontekst. Arrangementet bliver en kombination af præsentation og demonstration – ikke fra leverandører, men fra testfaglige der har været gennem rejsen fra ingenting til værktøj.

Emnet bliver kort introduceret af Gitte Ottosen Test Konsulent hos Capgemini Sogeti, hvorefter Jakob Frisenvang, Test Konsulent hos Capgemini Sogeti gennemgår en case med udvælgelse af værktøj, inklusiv demonstration af et par af de potentielle værktøjer. I pausen bliver der lejlighed til at lege lidt med et par af værktøjerne, da vi vil have maskiner sat op i lokalet.

Om talerne

 • Gitte Ottosen er Rådgivende Konsulent hos Capgemini Sogeti Danmark og har tyve års erfaring som tester med fokus på såvel test som test management. Hun er certificeret Scrum Master, CAT certificeret, ISEB/ISTQB Practitioner i softwaretest samt certificeret TMap Test Engineer. Hun er en test evangelist, der prædiker behovet for en struktureret og engageret tilgang til test - men det er også en rolle der sikrer kreativ og sjov test, og det er en rolle der kræver ikke blot dyb faglig indsigt, men også lidenskab og vedholdenhed.
 • Jakob Frisenvang er Test Konsulent hos Capgemini Sogeti Danmark og har tre års erfaring som tester med fokus på test, sporbarhed og test management. Han er certificeret Scrum Master, TMap Test Engineer og ISTQB Foundation. Jakob er struktureret og stor tilhænger af praktisk brug af testværktøjer og teknikker, som er tilpasset konteksten.

 

KØBENHAVN

Test af Internet of Things

Du har hørt det før, Internet of Things og digitalisering vil overtage samtlige industrier, husholdningsprodukter og –pligter, og administrere dem for dig. Fundamentet for IoT eksisterer i dag og den videre udbredelsen sker i stor fart og denne modning medfører en stigende efterspørgsel på kvalitetssikrede løsninger.

Men hvad er IoT for en størrelse, og hvordan vil det påvirke test feltet fremover? Som testere er vi oftest vant til kun at forholde os til software – hvad betyder det for testen at hardware pludselig bliver en så integreret og væsentlig del?

På dette seminar vil du blive introduceret for praktiske eksempler på IoT – både proces- og udviklingsmæssigt samt teknisk og forretningsmæssigt. Vi viser også hvordan hvordan det testes, både hardware og software. Anders Sahl Hansen, Strategy Lead fra Innovation Lab og Jimmi Friborg, Test Engineer fra Capgemini Sogeti er to teknologiske frontløbere der vil gennemgå disse og andre relaterede emner. En god chance for at blive opdateret om en af de væsentligste trends.

Om talerne

 • Jimmi Friborg er certificeret Test Engineer hos Capgemini Sogeti og har blandt andet siddet som tester hos LEGO og Region Midt. Han har en baggrund som elektronik ingeniør, med fokus på brugeroplevelse, og har arbejdet med IoT og teknik i de sidste 10 år. Jimmi har selv udviklet flere IoT-enheder, både på hobbybasis men også for kunder til faktisk produktion. Blandt andet har han lavet en funktionel smartphone fra bunden samt et automatiserings anlæg til store havesystemer.
 • Anders Sahl Hansen er en uddannet iværksætter. 7 år hos Innovation Lab, 2 år som medstifter & VP hos softwarefirmaet Unsilo og en master i Innovation Management fra Aarhus Universitet. Anders har hjulpet kommuner, universiteter, Vestas, TDC, Novo, VELUX, LEGO, Tulip og mange andre med at levere langtidsrelevante løsninger inden for strategi-, organisations- og teknologisk konceptudvikling.

AARHUS 

Den gode user story – også set med testernes briller

Med skiftet mod en mere agil udviklingsform ændres også måden vi identificerer og dokumenterer kravene til systemet på. Til det første morgenseminar i forløbet Testing Tuesday i Århus vil vi derfor fokuserer på user stories og accept kriterier set med testernes briller; dels den klassiske metode som de fleste kender og dels gennem en introduktion til Behaviour Driven Development og Gherkin scenarier.

Der er behov for en struktureret tilgang til hvordan vi skaber detaljerne omkring disse user stories, hvordan afklarer vi de acceptkriterier der skal synliggøre detaljerne omkring hvordan user storien kan dække de ønsker man har. Gitte Ottosen, Rådgivende Konsulent hos Capgemini Sogeti vil introducere et par letvægts værktøjer til gode acceptkriterier, baseret på samarbejde og kommunikation ansigt-til-ansigt.

Gitte vil stå for den første del omkring de klassiske user stories hvorefter Poul Sørensen fra Ebay vil fortsætte med fokus på BDD.

Behaviour driven development (BDD) – Forretningslogik som grundstenen i kode /v Poul Sørensen

Med indførelsen af BDD begynder vi at se på user stories og deres tilhørende accept kriterier på en ny måde, formuleringen ændrer sig men også mulighederne set med testernes øjne. På Ebay har man igennem længere tid arbejdet med indførslen af BDD i de agile teams, og Poul vil fokusere på en praktisk præsentation af metoden.  Poul introducerer os til Gherkin på papir og i kode, men endnu vigtigere til hvad det er vi kan få ud af BDD? Hvad værdi skaber BDD for teamet og for forretningen – både i forhold til kommunikation, samarbejde og mulighederne for automatisering.

Om talerne

 • Poul Sørensen er en pragmatisk og resultatorienteret softwareingeniør, som begav sig ud i softwaretest for 4 år siden efter at have prøvet en karriere i konsulentbranchen og det med være selvstændig. Han har tilegnet sig en teknisk baggrund, men interesserer sig for mennesker, kommunikation og agile processer. Denne viden hjælper ham med at opnå højere kvalitet i det arbejde han beskæftiger sig med. 

  Til dagligt sidder Poul med mobil test af DBA og Bilbasens apps, og fungerer også som scrum master på sit team.

 

 

KØBENHAVN

Hvordan kommer jeg videre med teknisk test?

Testautomatisering og test af ikke-funktionelle krav er to områder der er af stor interesse for testområdet. Hvad kan man lære om disse emner hos ISTQB – med speciel vægt på Advanced Test Analyst og Advanced Technical Test Analyst rollerne/kurserne. Ole Chr. Hansen, Rådgivende Konsulent hos Capgemini Sogeti gennemgår emner som data-dreven og nøgle-ords-dreven testautomatisering, og ser på de mere tekniske aspekter af de ikke-funktionelle krav (f.eks. effektivitetstest som performance, sikkerhed m.fl.) i relation til test. Afslutningsvis vil disse emner blive sat ind i kontekst af en teknisk testers arbejde.

Denne del giver dermed en del af fundamentet for det efterfølgende indlæg fra Bankdata, hvor nogle af emnerne bliver gennemgået ud fra en konkret case.

Skær ned på de manuelle tests - Automatisér! ...og undgå skader! - /v Morten Bjerg & Marianne Gadegaard (gensyn med indlægget fra TestExpo 2016)

Bankdatas mobilteams står for at udvikle, vedligeholde og supportere 11 pengeinstitutters mobilbanker. Hvert pengeinstitut har to mobilbanker (privat og erhverv), og de findes til henholdsvis 3 og 2 platforme. For at forebygge skader i skulder, nakke og apps (bugs) og opretholde en god kvalitet, er det nødvendigt at automatisere så mange tests som muligt. 

 • Automatisér så mange testcases som muligt
 • Verificér non-funktionelle krav automatiseret (rapport til designkontrol)
 • Mock services/data for at lave sammenligninger mellem versioner
 • Alle roller i teamet skal udføre exploratory test
 • På vej til fuld agilitet - hvad betyder det for testen?

Om talerne

 • Morten Bjerg Gregersen har over 5 års erfaring med app-udvikling og har udviklet apps til mange større og mindre virksomheder. Det har givet ham et rigtigt godt indblik i, hvad der skal fokus på for at give en god app-oplevelse, og hvor fejl kan forekomme i en app.
 • Marianne Gadegaard har arbejdet med test og testledelse i Bankdatas mobilteam i godt 3 år. Da hun startede blev alt testet manuelt på mange forskellige versioner af iOS og Android. Mobilteamet i Bankdata ville øge fokus på kvalitetssikring derfor blev der taget hul på automatisering af testen.

 

AARHUS 

Test af Internet of Things

Du har hørt det før, Internet of Things og digitalisering vil overtage samtlige industrier, husholdningsprodukter og –pligter, og administrere dem for dig. Fundamentet for IoT eksisterer i dag og den videre udbredelsen sker i stor fart og denne modning medfører en stigende efterspørgsel på kvalitetssikrede løsninger.

Men hvad er IoT for en størrelse, og hvordan vil det påvirke test feltet fremover? Som testere er vi oftest vant til kun at forholde os til software – hvad betyder det for testen at hardware pludselig bliver en så integreret og væsentlig del?

På dette seminar vil du blive introduceret for praktiske eksempler på IoT – både proces- og udviklingsmæssigt samt teknisk og forretningsmæssigt. Vi viser også hvordan det testes, både hardware og software. 

Anders Sahl Hansen, Strategy Lead fra Innovation Lab og Jimmi Friborg, Test Engineer fra Capgemini Sogeti er to teknologiske frontløbere der vil gennemgå disse og andre relaterede emner. En god chance for at blive opdateret om en af de væsentligste trends.

Om talerne

 • Jimmi Friborg er certificeret Test Engineer hos Capgemini Sogeti og har blandt andet siddet som tester hos LEGO og Region Midt. Han har en baggrund som elektronik ingeniør, med fokus på brugeroplevelse, og har arbejdet med IoT og teknik i de sidste 10 år. Jimmi har selv udviklet flere IoT-enheder, både på hobbybasis men også for kunder til faktisk produktion. Blandt andet har han lavet en funktionel smartphone fra bunden samt et automatiserings anlæg til store havesystemer.
 • Anders Sahl Hansen er en uddannet iværksætter. 7 år hos Innovation Lab, 2 år som medstifter & VP hos softwarefirmaet Unsilo og en master i Innovation Management fra Aarhus Universitet. Anders har hjulpet kommuner, universiteter, Vestas, TDC, Novo, VELUX, LEGO, Tulip og mange andre med at levere langtidsrelevante løsninger inden for strategi-, organisations- og teknologisk konceptudvikling.

 

KØBENHAVN

Performance test - hvert sekund koster!

I dagens verden, med et højt og hurtigt informationsflow og arbejdstempo, forventer besøgende og bruger af ens IT-applikationer at de er klar på skærmen med lysets hastighed. Langsomme svartider fører ofte til utilfredse brugere og har økonomisk konsekvenser.

Konverteringsrater falder med hele 7% for hvert eneste sekund ens IT-applikationer loader. Tilsvarende henholdsvis forværres eller forbedres dine hjemmesides placeringer på Google, alt efter hvor langsom og hurtig sidens loadingtid er. En hurtig svartid er vigtig hvis kunderne ikke skal forsvinde over til konkurrenten.

Arrangementet med temaet ’Performance test’ vil omfatte to dele. Først vil der blive præsenteret en række planlægningsmæssige emner der skal tages hensyn til, når du som testmanager, testanalytiker m.m. skal planlægge og forberede performance testen.

Derefter vil der blive præsenteret forskellige former/typer af performance tests. Som altid drejer det sig om at få gjort sig sine tanker forud for selve testen, herunder involvering af relevante interessenter, risikovurdering m.m.

Der vil blandt andet blive komme ind på:

 • Hvilke fordele giver en performance test?
 • Hvorfor er performance test vigtigt?
 • Hvordan kan performance test planlægges og udføres?
 • Alle ønsker hurtigere svartider, uden flaskehalse, hvilke tiltag kan mindske svartiden?
 • Hvordan specificeres kravene til performance test og hvorfor er performance test komplekst?

Om talerne

 • Michael Zoffmann er en dygtig testmanager med stor teknisk erfaring og analytisk indsigt. Han er certificeret; TMap Test Engineer, TPI Next Foundation, ISTQB Advanced Test Manager, ISEB foundation certificate in software test samt Prince2 og ITIL. Michael har arbejdet professionelt med IT i mere end 30 år, som network manager, it-arkitekt og DBA’er. De sidste 6 år har han arbejdet fuld tid indenfor test, primært med performance test og test management, samt teknisk test.
 • Ole Chr. Hansen er fortaler for struktureret softwaretest og kontinuert forbedring af testprocesserne. Han har arbejdet professionelt med test de sidste 16 år hos en række danske virksomheder, og nyder at udbrede sin viden og holdninger på kurser, konferencer og workshops. Ole er en af Capgemini Sogetis mest anvendte undervisere, der med sin kombination af faglig viden, pædagogisk tilgang og humor gør ham til en af Danmarks mest efterspurgte på området.

KØBENHAVN

Testerens bløde kompetencer - ledelsen og din omstillingsparathed!

Test drejer sig ikke kun om teknologi, men i høj grad om mennesker. Det er mennesker der deltager i projekterne og frembringer de systemer der testes. Størstedelen af den uddannelse og træning testere typisk får, drejer sig om de ’hårde’ kompetencer såsom testteknikker, viden om kvalitetskarakteristikker, modenhedsmodeller, processer m.m.
 
Men alle projekter drejer sig om mennesker der samarbejder – eller bør samarbejde om det mål der er sat af ledelsen – og samarbejde kræver nogle mere bløde kompetencer, som der er fokus på ved dette arrangement.

Thomas Axen, IT-Direktør hos PenSam vil med sit indlæg forklare hvordan ledelsen ser testerens opgaver og derved deres behov for bløde kompetencer inden for:

 • Kvalitetsperspektivet (indhold, struktur, prioritering og kompetencer)
 • Tidsperspektivet (omfang, planer, deadlines, time to marked, "done-done" princippet)
 • Økonomiperspektivet (estimering, re-estimering, internt versus eksternt)
 • Kommunikation (du skal høre hvad jeg tænker, ikke hvad jeg siger – rapportering og dialog)
 • Personligt (ærekær, strukturfascist, prof., generalist, leder du op/ned i organisationen, "120% er godt nok")
 • Test rollernes ømme tå (for hver testerrolle vil der komme eksempler på hvad der betyder noget for en tester)

Charlotte Tersbøl, Delivery Manager hos Capgemini Sogeti vil præsentere hvordan den digitale transformation af forretningen kræver menneskelig omstillingsparathed, og hvad det betyder for testere og testmanagers. Charlotte vil give et indblik i samarbejdet mellem en projektleder og en tester, og beskrive hvilke forventninger en projektleder har til testeren og testmanagerens bløde profil.

Praktisk information

 • Dato: 1. november 2016
 • Tidspunkt: kl. 08:00 - 10:00 (morgenmad og registrering fra klokken 07:30)
 • Lokation: København - Capgemini Sogeti, Delta Park 40, 2665 Vallensbæk Strand
 • Deltagelse: gratis
 • Sprog: dansk

Om talerne

 • Thomas Axen er IT-direktør hos PenSam, og har tidligere haft en række lederstillinger inden for test og kvalitet i både danske og internationale virksomheder. Thomas er ISEB Practitioner certificeret (full advanced ISTQB) og medlem af DSTB’s bestyrelse. Han har arbejdet med test og kvalitet i mere end 20 år.

 • Charlotte Tersbøl er Delivery Manager for test management hos Capgemini Sogeti Danmark A/S. Hun har arbejdet professionelt med IT i snart 20 år og bl.a. arbejdet som projektleder og service manager på en række større projekter. Charlotte er certificeret inden for Prince 2 Practitioner, ITIL V3 Lifecycle samt ISTQB foundation. 

AARHUS 

Nok om Security Testing! Lad os gøre det! 

Kompleksiteten i vores it-systemer øges i takt med antallet af integrationer på tværs af it-landskabet; fra Back-End op til Front-End (Mobile, Desktop og IoT). Et mindre data "breach" i systemet kan have voldsomme følger for forretningen, kunderne eller enkeltpersoner. Nets er blandt de danske virksomheder, der har fokus på vigtigheden af at sikre sine produkter og systemer.

Fabian Scarano, Senior Test Manager hos Nets, vil i sit indlæg præsentere de forskellige lag, der bruges som skjold mod alle disse konstante angreb og forsøg på forstyrrelser.

For at give dig et indblik i hvordan du så tester security, vil Linus Degrell, Cyber Security Ekspert hos Sogeti Sverige, gennemgå de udfordringer som integrationen af Security Testing giver i Agile scenarier. Med en case vil han belyse, hvorfor det er vigtigt at kunne teste security og han vil dele standardprocessen for hvordan du gør med dig.

Praktisk information

 • Dato: 1. november 2016
 • Tidspunkt: kl. 08:00 - 10:00 (morgenmad og registrering fra klokken 07:30)
 • Lokation: Aarhus - Capgemini Sogeti, Skanderborgvej 234, 8260 Viby J
 • Deltagelse: gratis
 • Sprog: dansk og engelsk

Om talerne

 • Fabian Scarano har 17 års international erfaring som Testmanager, hvor han har styret test-hold på større it-projekter hos nogle af verdens førende virksomheder. Fabians multikulturelle forståelse giver ham en yderligere indsigt i at "tænke ud af boksen" og indse forretningsmæssige fordele med arbejdet i software-industrien. Fabian har præsenteret på EuroSTAR ved 7 lejligheder, fra 2001 til i dag, Belgian test-days, DSTB i København, m.m. Han har også været en del af bedømmelsesudvalget for EuroSTAR og den spanske EXPO QA.

 • Linus Degrell er en erfaren Security konsulent og ekspert med over 12 års erfaring inden for Vulnerability Management, Security Assessments, Network Security Architecture, Network Architecture og Compliance to Access Control; som han har erhvervet sig i internationale projekter. Linus har stor erfaring med integreringen af Security testing i udviklings processer og arbejder med modeler som SAMM for at måle modenheden i en organisation.

KØBENHAVN

Nok om Security Testing! Lad os gøre det! 

Kompleksiteten i vores it-systemer øges i takt med antallet af integrationer på tværs af it-landskabet; fra Back-End op til Front-End (Mobile, Desktop og IoT). Et mindre data "breach" i systemet kan have voldsomme følger for forretningen, kunderne eller enkeltpersoner. Nets er blandt de danske virksomheder, der har fokus på vigtigheden af at sikre sine produkter og systemer.

Fabian Scarano, Senior Test Manager hos Nets, vil i sit indlæg præsentere de forskellige lag, der bruges som skjold mod alle disse konstante angreb og forsøg på forstyrrelser.

For at give dig et indblik i hvordan du så tester security, vil Mattias Söderin, Cyber Security Ekspert hos Sogeti Sverige, gennemgå de udfordringer som integrationen af Security Testing giver i Agile scenarier. Med en case vil han belyse, hvorfor det er vigtigt at kunne teste security og han vil dele standardprocessen for hvordan du gør med dig.

Praktisk information

 • IKKE FLERE LEDIGE PLADSER
 • Dato: 6. december 2016
 • Tidspunkt: kl. 08:00 - 10:00 (morgenmad og registrering fra klokken 07:30)
 • Lokation: København - Capgemini Sogeti, Delta Park 40, 2665 Vallensbæk Strand
 • Deltagelse: gratis
 • Indlægsholdere: Fabian Scarano, Senior Test Manager (Nets) | Mattias Söderin, Cyber Security Ekspert (Sogeti Sverige)
 • Sprog: dansk og engelsk

Om talerne

 • Fabian Scarano har 17 års international erfaring som Testmanager, hvor han har styret test-hold på større it-projekter hos nogle af verdens førende virksomheder. Fabians multikulturelle forståelse giver ham en yderligere indsigt i at "tænke ud af boksen" og indse forretningsmæssige fordele med arbejdet i software-industrien. Fabian har præsenteret på EuroSTAR ved 7 lejligheder, fra 2001 til i dag, Belgian test-days, DSTB i København, m.m. Han har også været en del af bedømmelsesudvalget for EuroSTAR og den spanske EXPO QA.

 • Mattias Söderin is a security consultant with experience in application security and security assessments. He has been involved in introducing security testing into the development process at clients in both the public and private sector as well as executing security assessments for the clients. Mattias is currently working with clients to integrate security testing into their DevOps-process.

AARHUS

Testdesignteknikker - certificeret og uddannet! Hvad så nu? 

Når testeren kommer hjem fra sin uddannelse/certificering kan det virke uoverskueligt at finde ud af, hvor man skal starte, og hvad man gør i praksis, når man skal have overbevist sin organisation om at begynde at praktisere det, man lige har lært!

Ofte tager man udgangspunkt i eksempler, hvor forskellige testdesignteknikker passer som fod i hose. I praksis er man sjældent så heldig - og hvad gør man så?

Jakob Frisenvang vil med udgangspunkt i eksempler fra sin dagligdag vise hvordan testdesignteknikkerne DCoT (Data combination test) og PCT (Proces cycle test) kan bruges i praksis - både til testdesign men også som kommunikationsmiddel mellem forretning og it.

Når systemer lever længe kan vores inventory af testcases til regressionstest efterhånden udvikle sig til et kludetæppe der er svært at vedligeholde.

Anne Thilde vil tage jer gennem det forløb hun har deltaget i på EPJ i Systematic, hvor man valgte at starte på en frisk og udvikle en ny og bedre regressionstest, i stedet for at blive ved med at lappe på det gamle kludetæppe. En struktureret men kreativ proces, baseret i produkt risikoanalyse og med stor brug af testdesignteknikker og en effektiv regressionstest som resultat.
 
Praktisk info:
 • Morgenafvikling: AFVIKLET
 • Dato: 6. december 2016
 • Tidspunkt: kl. 08:00-10:00 (morgenmad og registrering fra klokken 07:30)
 • Lokation: Capgemini Sogeti, Skanderborgvej 234, 8260 Viby J
 • Deltagelse: gratis
 • Indlægsholdere: Anne Thilde, Systematic (Test Engineer) | Jakob Frisenvang, Capgemini Sogeti (Test Konsulent)
 • Sprog: dansk
 • Aftenafvikling: AFVIKLET
 • Dato: 6. december 2016
 • Tidspunkt: kl. 16:00-18:00 (registrering fra klokken 15:30)
 • Lokation: Capgemini Sogeti, Skanderborgvej 234, 8260 Viby J
 • Deltagelse: gratis
 • Indlægsholdere: Anne Thilde, Systematic (Test Engineer) | Jakob Frisenvang, Capgemini Sogeti (Test Konsulent)
 • Sprog: dansk

Om talerne

 • Anne Thilde er Software tester hos Sytematic med 5 års erfaring. De seneste 1.5 år på fuld tid. Anne er certificeret i ISTQB Foundation og TMap Test Engineer. Anne brænder for testprocessen og især den praktiske brug af testdesignteknikker.

 • Jakob Frisenvang er Test Konsulent hos Capgemini Sogeti Danmark og har tre års erfaring som tester med fokus på test, sporbarhed og test management. Han er certificeret Scrum Master, TMap Test Engineer og ISTQB Foundation. Jakob er struktureret og stor tilhænger af praktisk brug af testværktøjer og teknikker, som er tilpasset konteksten.

København

Den gode user story – også set med testernes briller

Med skiftet mod en mere agil udviklingsform ændres også måden vi identificerer og dokumenterer kravene til systemet på. Til det første morgenseminar i forløbet Testing Tuesday i Århus vil vi derfor fokuserer på user stories og accept kriterier set med testernes briller; dels den klassiske metode som de fleste kender og dels gennem en introduktion til Behaviour Driven Development og Gherkin scenarier.

Der er behov for en struktureret tilgang til hvordan vi skaber detaljerne omkring disse user stories, hvordan afklarer vi de acceptkriterier der skal synliggøre detaljerne omkring hvordan user storien kan dække de ønsker man har. Gitte Ottosen, Rådgivende Konsulent hos Capgemini Sogeti vil introducere et par letvægts værktøjer til gode acceptkriterier, baseret på samarbejde og kommunikation ansigt-til-ansigt.

Gitte Ottosen vil stå for det første indlæg omkring de klassiske user stories, hvorefter Poul Sørensen fra Ebay vil overtage og fortsætte med fokus på BDD.

Behaviour driven development (BDD) – Forretningslogik som grundstenen i kode /v Poul Sørensen

Med indførelsen af BDD begynder vi at se på user stories og deres tilhørende accept kriterier på en ny måde, formuleringen ændrer sig men også mulighederne set med testernes øjne. På Ebay har man igennem længere tid arbejdet med indførslen af BDD i de agile teams, og Poul vil fokusere på en praktisk præsentation af metoden.  Poul introducerer os til Gherkin på papir og i kode, men endnu vigtigere til hvad det er vi kan få ud af BDD? Hvad værdi skaber BDD for teamet og for forretningen – både i forhold til kommunikation, samarbejde og mulighederne for automatisering.

Om talerne

Poul Sørensen er en pragmatisk og resultatorienteret softwareingeniør, som begav sig ud i softwaretest for 4 år siden efter at have prøvet en karriere i konsulentbranchen og det med være selvstændig. Han har tilegnet sig en teknisk baggrund, men interesserer sig for mennesker, kommunikation og agile processer. Denne viden hjælper ham med at opnå højere kvalitet i det arbejde han beskæftiger sig med. Til dagligt sidder Poul med mobil test af DBA og Bilbasens apps, og fungerer også som scrum master på sit team.

 

Aarhus

Hvordan kommer jeg videre med teknisk test?

Testautomatisering og test af ikke-funktionelle krav er to områder der er af stor interesse for testområdet. Hvad kan man lære om disse emner hos ISTQB – med speciel vægt på Advanced Test Analyst og Advanced Technical Test Analyst rollerne/kurserne. Ole Chr. Hansen, Rådgivende Konsulent hos Capgemini Sogeti gennemgår emner som data-dreven og nøgle-ords-dreven testautomatisering, og ser på de mere tekniske aspekter af de ikke-funktionelle krav (f.eks. effektivitetstest som performance, sikkerhed m.fl.) i relation til test. Afslutningsvis vil disse emner blive sat ind i kontekst af en teknisk testers arbejde.

Denne del giver dermed en del af fundamentet for det efterfølgende indlæg fra Bankdata, hvor nogle af emnerne bliver gennemgået ud fra en konkret case.

Samtidig automatisering af 10 mobile apps? - /v Morten Bjerg Gregersen (gensyn med indlægget fra TestExpo™ 2016)

Bankdatas mobilteam står for at udvikle, vedligeholde og supportere 11 pengeinstitutters mobilbanker. Hvert pengeinstitut har to mobilbanker (privat og erhverv), og de findes til henholdsvis 3 og 2 platforme. Manuel test af alt er nærmest umuligt, men automatiserede tests har hjulpet med både funktionelle og designmæssige tests i processen.

 • Automatisér så mange testcases som muligt
 • Verificér non-funktionelle krav automatiseret (rapport til designkontrol)
 • Mock services/data for at lave sammenligninger mellem versioner
 • Alle roller i teamet skal udføre exploratory test
 • På vej til fuld agilitet - hvad betyder det for testen?

København

Fra 1,6 mio. testcases til 19 – lær hvordan du effektivt kan bruge de kombinatoriske testteknikker

Det  er ofte en udfordring at få udvalgt de relevante og gode testcases. Til det formål har vi bl.a. testdesignteknikkerne, som er med til at fokusere testen.
 
Dagens emne er de kombinatoriske testteknikker, hvor Ole vil præsentere testteknikkerne, klassifikationstræ og parvis test. To teknikker som er datadrevne, og er gode til at reducere og fokusere testen. Ole vil præsentere testteknikkerne med eksempler, styrker og faldgruber.

Ole vil præsentere nogle værktøjer der understøtter brugen af disse testteknikker. Ole vil også komme ind på, hvordan specielt klassifikationstræ er et godt dialogredskab mellem test og forretningen, og hvordan man med parvis test kan effektivisere testen ved eksempelvis at reducere fra 1,6 mio. testcases til 19.

Til afviklingen vil du også selv få lejlighed til at prøve kræfter med en af testteknikkerne.

Om talerne

 • Ole Chr. Hansen er fortaler for struktureret softwaretest og kontinuert forbedring af testprocesserne. Han har arbejdet professionelt med test de sidste 16 år hos en række danske virksomheder, og nyder at udbrede sin viden og holdninger på kurser, konferencer og workshops. Ole er en af Capgemini Sogetis mest anvendte undervisere, der med sin kombination af faglig viden, pædagogisk tilgang og humor gør ham til en af Danmarks mest efterspurgte på området.

 

Aarhus

Bliv en bedre tester ved at krydre din testindsats med explorativ test

Kom og hør hvordan du kan spare tid og blive mere effektiv som tester ved at inkludere Explorativ test i din værktøjskasse. Mange testere opfatter test cases som noget en tester skriver på baggrund af en række krav – ofte før der overhovedet er skrevet noget kode. De krav vi tester kan være dokumenteret på mange forskellige måder og være mere eller mindre udtalte – men ofte ser testeren det som sin fornemmeste opgave at sikre, at kravene er opfyldt, når systemet releases.

Gitte Ottosen vil starte festen med en introduktion til explorativ test og gennemgå de grundlæggende begreber, principper og værktøjer.

Herefter vil Sara Stürup Willer gennemgå hvordan den kravvaliderende test fint kan kombineres med explorativ test, og på den måde få det bedste fra begge verdener. Baseret på sin egen erfaring med brug af explorativ test, vil hun som inspiration give eksempler på, hvordan explorativ test kan forbedre kvaliteten af din test og gøre dig til en bedre tester.

Arrangementet vil blive krydret med lidt praktiske aktiviteter undervejs.

Om talerne

 • Sara Stürup Willer er dedikeret tester med over 10 års erfaring i rollen som tester i et agilt team. Sara har blandet andet arbejdet med udvikling af software til forsvaret, og de seneste år som softwaretester hos Kamstrup. Hun er ISTQB certificeret og har gennem længere tid arbejdet med praktisk test i agile udviklingsmiljøer. Sara har erfaring som team tester i et udviklingsteam samt med test proces udvikling. Hun har en del personlige kæpheste omkring, hvordan man sikrer den rigtige test på det rigtige tidspunkt og er om nogen en varm fortaler for at kvalitet IKKE er noget man tester ind i produktet.

 • Gitte Ottosen er Rådgivende Konsulent hos Capgemini Sogeti Danmark og har tyve års erfaring som tester med fokus på såvel test som test management. Hun er certificeret Scrum Master, CAT certificeret, ISEB/ISTQB Practitioner i softwaretest samt certificeret TMap Test Engineer. Hun er en test evangelist, der prædiker behovet for en struktureret og engageret tilgang til test - men det er også en rolle der sikrer kreativ og sjov test, og det er en rolle der kræver ikke blot dyb faglig indsigt, men også lidenskab og vedholdenhed.

København

Bliv en bedre tester ved at krydre din testindsats med explorativ test

Kom og hør hvordan du kan spare tid og blive mere effektiv som tester ved at inkludere Explorativ test i din værktøjskasse. Mange testere opfatter test cases som noget en tester skriver på baggrund af en række krav – ofte før der overhovedet er skrevet noget kode. De krav vi tester kan være dokumenteret på mange forskellige måder og være mere eller mindre udtalte – men ofte ser testeren det som sin fornemmeste opgave at sikre, at kravene er opfyldt, når systemet releases.

Gitte Ottosen vil starte festen med en introduktion til explorativ test og gennemgå de grundlæggende begreber, principper og værktøjer.

Herefter vil Sara Stürup Willer gennemgå hvordan den kravvaliderende test fint kan kombineres med explorativ test, og på den måde få det bedste fra begge verdener. Baseret på sin egen erfaring med brug af explorativ test, vil hun som inspiration give eksempler på, hvordan explorativ test kan forbedre kvaliteten af din test og gøre dig til en bedre tester.

Arrangementet vil blive krydret med lidt praktiske aktiviteter undervejs.

Om talerne

 • Sara Stürup Willer er dedikeret tester med over 10 års erfaring i rollen som tester i et agilt team. Sara har blandet andet arbejdet med udvikling af software til forsvaret, og de seneste år som softwaretester hos Kamstrup. Hun er ISTQB certificeret og har gennem længere tid arbejdet med praktisk test i agile udviklingsmiljøer. Sara har erfaring som team tester i et udviklingsteam samt med test proces udvikling. Hun har en del personlige kæpheste omkring, hvordan man sikrer den rigtige test på det rigtige tidspunkt og er om nogen en varm fortaler for at kvalitet IKKE er noget man tester ind i produktet.

 • Gitte Ottosen er Rådgivende Konsulent hos Capgemini Sogeti Danmark og har tyve års erfaring som tester med fokus på såvel test som test management. Hun er certificeret Scrum Master, CAT certificeret, ISEB/ISTQB Practitioner i softwaretest samt certificeret TMap Test Engineer. Hun er en test evangelist, der prædiker behovet for en struktureret og engageret tilgang til test - men det er også en rolle der sikrer kreativ og sjov test, og det er en rolle der kræver ikke blot dyb faglig indsigt, men også lidenskab og vedholdenhed.

Aarhus

Testerens bløde kompetencer - ledelsen og din omstillingsparathed!

Test drejer sig ikke kun om teknologi, men i høj grad om mennesker. Det er mennesker der deltager i projekterne og frembringer de systemer der testes. Størstedelen af den uddannelse og træning testere typisk får, drejer sig om de ’hårde’ kompetencer såsom testteknikker, viden om kvalitetskarakteristikker, modenhedsmodeller, processer m.m.
 
Men alle projekter drejer sig om mennesker der samarbejder – eller bør samarbejde om det mål der er sat af ledelsen – og samarbejde kræver nogle mere bløde kompetencer, som der er fokus på ved dette arrangement.

Thomas Axen, IT-Direktør hos PenSam vil med sit indlæg forklare hvordan ledelsen ser testerens opgaver og derved deres behov for bløde kompetencer inden for:

 • Kvalitetsperspektivet (indhold, struktur, prioritering og kompetencer)
 • Tidsperspektivet (omfang, planer, deadlines, time to marked, "done-done" princippet)
 • Økonomiperspektivet (estimering, re-estimering, internt versus eksternt)
 • Kommunikation (du skal høre hvad jeg tænker, ikke hvad jeg siger – rapportering og dialog)
 • Personligt (ærekær, strukturfascist, prof., generalist, leder du op/ned i organisationen, "120% er godt nok")
 • Test rollernes ømme tå (for hver testerrolle vil der komme eksempler på hvad der betyder noget for en tester)

Charlotte Tersbøl, Delivery Manager hos Capgemini Sogeti vil præsentere hvordan den digitale transformation af forretningen kræver menneskelig omstillingsparathed, og hvad det betyder for testere og testmanagers. Charlotte vil give et indblik i samarbejdet mellem en projektleder og en tester, og beskrive hvilke forventninger en projektleder har til testeren og testmanagerens bløde profil.

Om talerne

 • Thomas Axen er IT-direktør hos PenSam, og har tidligere haft en række lederstillinger inden for test og kvalitet i både danske og internationale virksomheder. Thomas er ISEB Practitioner certificeret (full advanced ISTQB) og medlem af DSTB’s bestyrelse. Han har arbejdet med test og kvalitet i mere end 20 år.

 • Charlotte Tersbøl er Delivery Manager for test management hos Capgemini Sogeti Danmark A/S. Hun har arbejdet professionelt med IT i snart 20 år og bl.a. arbejdet som projektleder og service manager på en række større projekter. Charlotte er certificeret inden for Prince 2 Practitioner, ITIL V3 Lifecycle samt ISTQB foundation.

Aarhus 

Øg din testmodenhed ved brug af TPI NEXT

Ole Chr. Hansen vil fortælle om testmodenhed generelt og præsentere TPI NEXT modellen, herunder brugen af den og den generelle proces for et assessment. Ole vil også præsentere de forskellige forhold der gør at der foretages et assessment og de forretningsmæssige ’drivere’ til dette. Til sidst vil Ole præsentere det opdaterede danske benchmark for testmodenhed.

Anette Thomsen vil gennemgå de overvejelser der var hos EG Silkeborg Data, i forhold til baggrunden for det foretagne assessment, dialogen, salget til ledelsen, den praktiske gennemførelse, resultatet og den efterfølgende implementering af forbedringsforslagene. Anette vil også dække de udfordringer der kan være i forbindelse med hele projektet – både under assessmentet og ved den efterfølgende implementering.

Om talerne

 • Ole Chr. Hansen er fortaler for struktureret softwaretest og kontinuert forbedring af testprocesserne. Han har arbejdet professionelt med test de sidste 16 år hos en række danske virksomheder, og nyder at udbrede sin viden og holdninger på kurser, konferencer og workshops. Ole er en af Capgemini Sogetis mest anvendte undervisere, der med sin kombination af faglig viden, pædagogisk tilgang og humor gør ham til en af Danmarks mest efterspurgte på området.
 • Anette Thomsen er Test Manager hos EG Silkeborg Data, og har bl.a. en ISEB Practitioner certificering. Hun har arbejdet med test i mere end 10 år i forskellige roller og hos forskellige virksomheder. Hun er oprindelig uddannet som datalog fra ÅU.

København

”Test Management Tools – It’s a Jungle Out There”

Mange virksomheder går i den agile retning og vores processer og værktøjer understøtter både det agile manifest og det fortsatte behov for at kunne danne os et overblik over vores test, at kunne planlægge og afvikle test – have en regressionstest dokumenteret – og kunne svare på spørgsmålet ”hvad er status på testen” på et hvert tidspunkt. Står du midt i overvejelserne omkring anskaffelse af et værktøj til brug for planlægning, design, styring og afvikling af test i din organisation?

Har du opdaget junglen af værktøjer og ved ikke hvad du skal vælge? Så er du ikke alene. Inden for test management er der mange værktøjer at vælge imellem, store som små, nogen i skyen, nogen hostet af din egen virksomhed – nogen er dele af et ALM værktøj (application lifecycle management), andre er ”kun” test styring... nogen er billige, måske endda gratis, mens andre er temmeligt dyre at anskaffe.

Testing Tuesday i marts tager et nærmere kig på hvad der er at finde derude, og giver dig inspiration til hvordan du finder det rigtige værktøj i DIN kontekst. Arrangementet bliver en kombination af præsentation og demonstration – ikke fra leverandører, men fra testfaglige der har været gennem rejsen fra ingenting til værktøj.

Emnet bliver kort introduceret af Gitte Ottosen, Test Konsulent hos Capgemini Sogeti, hvorefter Jakob Frisenvang, Test Konsulent hos Capgemini Sogeti gennemgår en case med udvælgelse af værktøj, inklusiv demonstration af et par af de potentielle værktøjer. I pausen bliver der lejlighed til at lege lidt med et par af værktøjerne, da vi vil have maskiner sat op i lokalet.

 

Om talerne

 • Jakob Frisenvang er Test Konsulent hos Capgemini Sogeti Danmark og har tre års erfaring som tester med fokus på test, sporbarhed og test management. Han er certificeret Scrum Master, TMap Test Engineer og ISTQB Foundation. Jakob er struktureret og stor tilhænger af praktisk brug af testværktøjer og teknikker, som er tilpasset konteksten.
 • Gitte Ottosen er Rådgivende Konsulent hos Capgemini Sogeti Danmark og har tyve års erfaring som tester med fokus på såvel test som test management. Hun er certificeret Scrum Master, CAT certificeret, ISEB/ISTQB Practitioner i softwaretest samt certificeret TMap Test Engineer. Hun er en test evangelist, der prædiker behovet for en struktureret og engageret tilgang til test - men det er også en rolle der sikrer kreativ og sjov test, og det er en rolle der kræver ikke blot dyb faglig indsigt, men også lidenskab og vedholdenhed.

København:

Øg din testmodenhed ved brug af TPI NEXT

Ole Chr. Hansen vil fortælle om testmodenhed generelt og præsentere TPI NEXT modellen, herunder brugen af den og den generelle proces for et assessment. Ole vil også præsentere de forskellige forhold der gør at der foretages et assessment og de forretningsmæssige ’drivere’ til dette. Til sidst vil Ole præsentere det opdaterede danske benchmark for testmodenhed.

Anette Thomsen vil gennemgå de overvejelser der var hos EG Silkeborg Data, i forhold til baggrunden for det foretagne assessment, dialogen, salget til ledelsen, den praktiske gennemførelse, resultatet og den efterfølgende implementering af forbedringsforslagene. Anette vil også dække de udfordringer der kan være i forbindelse med hele projektet – både under assessmentet og ved den efterfølgende implementering.

Praktisk information

 • Dato: 2. maj 2017
 • Tidspunkt: kl. 08:00 - 10:00 (morgenmad og registrering fra klokken 07:30)
 • Lokation: København - Capgemini Sogeti, Delta Park 40, 2665 Vallensbæk Strand
 • Indlægsholdere: Anette Thomsen, Test Manager (EG Silkeborg Data) | Ole Chr. Hansen, Rådgivende Konsulent (Capgemini Sogeti)

Om talerne

 • Ole Chr. Hansen er fortaler for struktureret softwaretest og kontinuert forbedring af testprocesserne. Han har arbejdet professionelt med test de sidste 16 år hos en række danske virksomheder, og nyder at udbrede sin viden og holdninger på kurser, konferencer og workshops. Ole er en af Capgemini Sogetis mest anvendte undervisere, der med sin kombination af faglig viden, pædagogisk tilgang og humor gør ham til en af Danmarks mest efterspurgte på området.
 • Anette Thomsen er Test Manager hos EG Silkeborg Data, og har bl.a. en ISEB Practitioner certificering. Hun har arbejdet med test i mere end 10 år i forskellige roller og hos forskellige virksomheder. Hun er oprindelig uddannet som datalog fra ÅU.

Aarhus

Test & Outsourcing – flere måder at gribe det an på

Hvis man forsøger sig med en søgning på definitionen af outsourcing vil man blive mødt med noget der ligner det følgende: Outsourcing er en praksis, hvor en person eller virksomhed udfører opgaver, leverer tjenesteydelser eller fremstiller produkter til et andet selskab - funktioner, der kunne have været, eller sker som regel i huset. Outsourcing er typisk bruges af virksomheder til at spare omkostninger.

Begrebet og det der følger med, er blevet en integreret del af hverdagen for mange IT projekter, både indenfor udvikling og test. Hvorvidt man taler om near-shore i de østeuropæiske lande eller off-shore i f.eks Indien varierer fra virksomhed til virksomhed. Men i særdeleshed også hvordan man vælger at implementerer en outsourcing strategi for test er der ikke kun en løsning på. Dette bliver fokus for den kommende testing Tuesday, hvor vi har besøg af Rebecca Johannsen og Jørgen Lund fra Systematic, samt Bodil Holmelin fra Energinet. De tre talere vil gennemgå den tilgang til outsourcing opgaven som deres respektive virksomheder har valgt at benytte.

For begge virksomheder gælder at der vil blive fokuseret på:

 • Testtilgangen i virksomheden (herunder også modenhed)
 • Off-shoring (baggrund, set-up og organisering, værdiskabelse, proces)
 • Udfordringer og ting vi er lykkes med (ledelse opbakning, processer, kultur)    

Praktisk information

 • AFVIKLET
 • Dato: 2. maj 2017
 • Tidspunkt: kl. 08:00 - 10:00 (morgenmad og registrering fra klokken 07:30)
 • Lokation: Aarhus - Capgemini Sogeti, Skanderborgvej 234, 8260 Viby J
 • Deltagelse: gratis
 • Indlægsholdere: Rebecca L. Johannsen (Systematic Defence) | Jørgen Lund (Systematic Defence) | Bodil Holmelin (Energinet)
 • Sprog: dansk

Om talerne

 • Rebecca L. Johannsen er Test Project Manager hos Systematic Defence. Hun har arbejdet med test i forskellige roller gennem årene, både som tester, Test Manager og Release Manager og altid med et internationalt islæt, enten hos kunden eller med sourcing.
 • Bodil Holmelin er Testansvarlig i Energinet, hvor en af hendes opgaver er at implementere test processen. I det arbejde ligger også hele test organiseringen, hvor Energinet har valgt Filippinerne, som det land, hvorfra man kører Off-shoring test. (HUN VAR SYG - GITTE OTTOSEN TOG OVER)
 • Jørgen Lund er Testmanagerhos Systematic Defence. Han har arbejdet indenfor test i en årrække, i roller som tester, test manager og suite test manager - alle med fokus på kommando- og kontrolsystemer indenfor forsvaret. I de forskellige roller har han samarbejdet både med internationale kunder og med sourcing.

todo todo